• Wolderwijd logo
 
header jurist

Verlof en doorbetaling salaris bij begrafenis?

Mag werkgever mijn salaris inhouden wanneer ik een begrafenis heb?

Verlof en doorbetaling salaris bij begrafenis?

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 20 februari 2015 2024

De volgende vraag kwam binnen over het verkrijgen van verlof (en doorbetaling van salaris) bij een begrafenis:

Als werknemer wil ik graag verlof in verband met de begrafenis van mijn oma. Dit is geen probleem alleen gaf de werkgever aan dat deze dag niet betaald werd. Mag de werkgever zomaar loon inhouden indien ik een begrafenis heb?

Verlof in CAO geregeld?

Allereerst gecondoleerd. Bij het overlijden van een naaste van een werknemer heeft de werknemer recht op verlof om de uitvaart bij te kunnen wonen. Dit recht vloeit voort uit ofwel het wettelijke calamiteitenverlof (kort verzuimverlof) of als bijzondere afspraak in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Indien er in de CAO bijzondere verlofbepalingen zijn opgenomen dan prevaleren deze boven het wettelijke calamiteitenverlof. Indien er een CAO van toepassing is op de arbeidsovereenkomst dan dient u deze CAO dus goed na te kijken om te bepalen wat de exacte regels zijn rondom het opnemen van verlof in uw geval. Veelal wordt in CAO’s het verlof nader ingevuld en/of uitgebreid tot bijzondere gebeurtenissen zoals huwelijken. Er wordt dan gesproken over bijzonder of buitengewoon verlof.

Verlof zonder CAO

Indien er geen CAO van toepassing is verklaard op de arbeidsovereenkomst kan de werknemer een beroep doen op het wettelijke calamiteitenverlof of ander kort verzuimverlof. In de wet is namelijk opgenomen dat de werknemer een wettelijk recht heeft om verlof op te nemen bij overlijden en uitvaart van een huisgenoot of bloed- en aanverwant. De wettelijke duur van dit calamiteitenverlof is geen gegeven. De wet spreekt over een naar redelijkheid te berekenen duur. Doorgaans komt dit neer op één dag bij een uitvaart. De werknemer krijgt zijn loon dan doorbetaald op grond van de wet.

Verlof bij bloed- of aanverwant?

Bij overlijden spreekt de wet van bloed- en aanverwanten in de rechte lijn en in de tweede graad van de zijlijn. Zonder volledig te zijn moet u hierbij denken aan: (groot)ouders, broers en zussen, (klein)kinderen, ouders en (klein)kinderen van de partner, partner van de kinderen en broers en zussen van de partner. Een partner is degene met wie u gehuwd of geregistreerd (partner) bent.

In uw geval dient u dus te onderzoeken of er een CAO van toepassing is op de arbeidsovereenkomst. Hierin kunnen namelijk andere regels worden vermeld. Indien er geen CAO van toepassing is hebt u recht op doorbetaling op de dag van de begrafenis van uw oma.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: